Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krotom

|
Wysłany: Pon, 28 Wrz 2015 06:34:41 Temat postu: Re: to przede wszystkim motywacja |
|
|
sster82 napisał: |
[...]Biegacze to najlepsi kochankowie. Tyle  |
Przekonałeś mnie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Manderka
|
Wysłany: Sro, 30 Wrz 2015 10:50:47 Temat postu: |
|
|
Najtrudniej jest się zawsze przemóc i wyjść na dwór. Gdy już raz się przełamiesz i zrobisz sobie plan (np. biegam 3 razy w tygodniu) to będzie zdecydowanie łatwiej stworzyć z tego nawyk. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bertek

|
Wysłany: Pią, 09 Paź 2015 07:26:26 Temat postu: |
|
|
Manderka napisał: |
Najtrudniej jest się zawsze przemóc i wyjść na dwór. Gdy już raz się przełamiesz i zrobisz sobie plan (np. biegam 3 razy w tygodniu) to będzie zdecydowanie łatwiej stworzyć z tego nawyk. |
Ja bym napisał,że warto jest biegać codziennie.Nie dość,ze znacznie poprawiamy w ten sposób kondycję to jeszcze bieganie , wysiłek fizyczny zwiększa wydzielanie w naszym organizmie endorfin tak więc czujemy się lepiej oraz mamy lepszy humor. Polecam zapisać się do maratonu oraz odpowiednio przygotować. Najlepiej minimum pół roku przed samym maratonem.
Tutaj można sobie mniej więcej poczytać o tym jak najlepiej jest się do tego przygotować. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Luczek

|
Wysłany: Pon, 26 Paź 2015 11:41:17 Temat postu: |
|
|
Ewentualnie marszobiegi. To równiez dobry pomysł na bieganie |
|
Powrót do góry |
|
 |
kamilkasz
|
Wysłany: Sro, 06 Lip 2016 10:08:24 Temat postu: |
|
|
Ja biegam niecały rok i już nie umiem sobie wyobrazić bez tego poranka. Teraz muszę kupić nowe buty, ale wiem jakie wybrać. Czytałam ten artykuł http://www.ceneo.pl/artykuly/najmodniejsze_buty_sportowe_w_tym_sezonie i tutaj piszą, że marka nie ma znaczenia, byle materiał był jakościowy. Możecie mi polecić jakieś konkretne modele? I jeszcze, zależy mi, żeby mieć ładne i modne buty sportowe - chcę dobrze wyglądać podczas biegania  |
|
Powrót do góry |
|
 |
betti_4
|
Wysłany: Sob, 09 Lip 2016 22:05:37 Temat postu: |
|
|
kamilkasz napisał: |
Ja biegam niecały rok i już nie umiem sobie wyobrazić bez tego poranka. Teraz muszę kupić nowe buty, ale wiem jakie wybrać. Czytałam ten artykuł http://www.ceneo.pl/artykuly/najmodniejsze_buty_sportowe_w_tym_sezonie i tutaj piszą, że marka nie ma znaczenia, byle materiał był jakościowy. Możecie mi polecić jakieś konkretne modele? I jeszcze, zależy mi, żeby mieć ładne i modne buty sportowe - chcę dobrze wyglądać podczas biegania  |
Obecnie jest bardzo duży wybór butów sportowych, więc można kupić nie tylko wygodne ale i ładne obuwie Jeżeli o mnie chodzi to nie przykładam szczególnej wagi do wyglądu obuwia. Ważne jest żeby były wygodne. Jeżeli biegasz już rok to na pewno wiesz, że but do biegania musi być większy przynajmniej o pół rozmiaru. Ma to szczególne znaczenie przy długich dystansach. Przetestowałam już wszystkie marki i najbardziej odpowiadają mi buty asics i nike . Niektórzy przy wyborze butów kierują się też rodzajem stopy (pronacja czy supinacja). |
|
Powrót do góry |
|
 |
fg99
|
Wysłany: Nie, 10 Lip 2016 13:59:09 Temat postu: Re: Jak zacząć biegać? |
|
|
johncage napisał: |
Brodniczaki, jeżeli chcecie zacząć biegać to . |
kup rower |
|
Powrót do góry |
|
 |
trisY
|
Wysłany: Sob, 16 Lip 2016 15:52:19 Temat postu: |
|
|
Biegać zaczynamy stopniowo, czyli przez pierwszy tydzień 5 minut, później 10, 15 i jeżeli biegamy rekreacyjnie to zatrzymujemy się na 30 minutach dziennie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Loki
|
Wysłany: Wto, 16 Sie 2016 10:28:07 Temat postu: |
|
|
A jak przebiegnie 35 minut to nie będzie już rekreacyjnie?
Znam ludzi, którzy rekreacyjnie przebiegają dystanse rzędu półmaratonu...
Pamiętajmy, że najefektywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej następuje średnio po 40 - 45 minutach wysiłku (zależnie od organizmu waha się to w skrajnych przypadkach pomiędzy 35 a 50 min). Dlatego do redukcji masy ciała czy jej utrzymania 30 minut to zdecydowanie zbyt mało. Grunt to nie szarżować z tempem i, KONIECZNIE, pamiętać o rozgrzewce i wychłodzeniu, rozciągnąć się chociaż 5 minut po biegu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
miladr
|
Wysłany: Wto, 16 Sie 2016 14:02:49 Temat postu: |
|
|
ja zaczęłam biegać w marcu, ale ciężko było to nazwac bieganiem. nie zrobiłam nawet jednego okrążenia stadionu - myślałam że wypluję płuca i cisnienie rozwali głowę. potem ból podudzia czyli standard, potem nadwyrężony staw skokowy, potem piekły mnie stopy.
polecam własnie pogadać z Łukaszem Murawskim albo panem Zenkiem Rosińskim.
biegam dwa razy w tygodniu , najczesciej na stadione zsn1 , o 19 jest niestety ogromne natężenie i trzeba biegac szyfrem. czasem uda sie w terenie , popełniałam na początku błąd i biegałam po osiedlu chodnikiem czy obwodnicą.
u mnie kluczowe , w rozwiązaniu problemów z bieganiem okazały się skarpetki teraz czuję komfort, odpowiedni ucisk . |
|
Powrót do góry |
|
 |
marcos
|
Wysłany: Sro, 31 Sie 2016 10:46:18 Temat postu: |
|
|
Ja zacząłem biegać metodą małych kroków, ale słabą mam kondycję. Zastanawiam się czy nie lepiej najpierw poprawić ją zwykłymi ćwiczeniami i dopiero zacząć biegać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Loki
|
Wysłany: Sro, 31 Sie 2016 11:21:41 Temat postu: |
|
|
Nie poprawisz wydolności biegowej innymi ćwiczeniami.
Po prostu zacznij biegać tak, by Cię to nie męczyło. To, co pisała miladr to przykład właśnie bezmyślnego początku "na hurra".
Zacząć się powinno od szybkiego marszu, przeplatanego z krótkim, mało intensywnym biegiem, jeśli to dla Ciebie męczące. Rób to dobrze, dokładnie i nie za szybko, w przeciwnym wypadku zamiast sobie pomóc - prędzej wylądujesz u fizjoterapeuty. Bieganie niestety bardzo mocno obciąża stawy.
Proponowałbym, skoro tak, zacząć od marszobiegów a nawet szybkich marszów albo, od biedy, przez miesiąc popracować nad formą na rowerze, który jest łatwiejszy w rozpoczęciu. Jedna uwaga - bieganie jest bardziej obciążające od roweru, więc trzeba wziąć pewną poprawkę.
Jest też trzecia sprawa - jeśli ktoś ma nadwagę, to absolutnie nie powinien zaczynać od biegania!
No i czwarta - "zacząłem biegać ale słabą mam kondycję" - biegasz po to, by ją poprawić, nikt nie urodził się biegaczem szuraj po 7, 8 minut na kilometr jeśli musisz i przeplataj to marszem - z uwzględnieniem powyższych uwag. I baw się dobrze, nie przejmuj tym, że ktoś wyprzedza. Postępy przyjdą bardzo szybko! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kowal1
|
Wysłany: Pią, 02 Wrz 2016 10:11:44 Temat postu: |
|
|
To proste przebierasz się na sportowo i zaczynasz, koniec! Nie rozumiem w czym problem Wybierz sobie plan treningowy dla początkujących, których na necie jest pełno i tyle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kręciołek
|
Wysłany: Czw, 08 Wrz 2016 11:39:54 Temat postu: |
|
|
A gdzie biegacie? Bo ja tak od kilku miesięcy biegam, ale tylko po bieżni. I tak myślę, że czas ruszyć w teren Jakie macie trasy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Uriasz
|
Wysłany: Czw, 08 Wrz 2016 13:45:29 Temat postu: |
|
|
dużo biega po obwodnicy, trasa na bobrowiska do samej tamy jest świetna, |
|
Powrót do góry |