STRONA
GŁÓWNA
KATALOG
FIRM
GALERIA OGŁOSZENIA
PrzyklejonyWpisy na forum są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Brodnica.net nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeśli znajdziesz wpis naruszający czyjeś prawa, napisz do nas.
Strona główna - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Dodatkowe menu: 50 ostatnich postów | 10 losowych tematów | GŁOSOWANIE | WYNIKI
kablówka Multimedia vs Eltronik
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Brodnica.net Strona Główna -> Nasze media i dostawcy internetu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
focusowner




Dołączył: 17 Cze 2013
Posty: 13

PostWysłany: Pon, 17 Cze 2013 21:47:47    Temat postu: kablówka Multimedia vs Eltronik Odpowiedz z cytatem

Witam,
Jestem na etapie podejmowania decyzji którego z operatorów wybrać (przeprowadzka) interesuje mnie pakiet TV + internet. Do tej pory miałem do czynienia z Eltronikiem, spojrzałem na ofertę Multimedii i wychodzi taniej. Jak w przypadku Multimedii wychodzi temat dekoderów - dzierżawi się?
Jeśli ktoś korzysta z Multimedii jak jest z serwisem? tzn. Elktronika mamy na miejscu jakby co, a Multimedia to tak naprawdę infolinia.
Ma ktoś doświadczenia z jednymi i drugimi?

ps. dla tych co mi podpowiedzą kup sobie cyfrowy polsat, nc+ - dziękuję interesuje mnie tylko kablówka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gromek




Dołączył: 20 Mar 2011
Posty: 25

PostWysłany: Pon, 17 Cze 2013 23:13:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałem do czynienia z dekoderami od jednej i drugiej firmy.

Gdybym miał wybrać ze względu właśnie na dekoder, to wybrałbym Eltronik.

Dobrze, jak telewizor jest zgodny do współpracy z modułem, wtedy nie trzeba stosować dekodera.


Ostatnio zmieniony przez gromek dnia Czw, 04 Gru 2014 21:48:02, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paya




Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 87
Skąd: Brodnica

PostWysłany: Pon, 17 Cze 2013 23:29:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może i Multimedia wychodzi taniej ale cena to nie wszystko. Z tego co wiem Eltronik serwis ma tutaj i to jest duży plus. Zawsze możesz ochrzanić żywego człowieka począwszy od prezesa po szeregowego pionka, a w Multimediach nasłuchasz się co najwyżej muzyczki na infolinii. Może od wielkiego dzwonu zobaczysz montera z Torunia lub Łysomic, który akurat będzie przelotem. W Eltroniku możesz wybrać czy chcesz dekoder czy moduł (CAM) Conax, a w Multimediach skazany jesteś na dwa piloty i dekoder od ADB, który lubi się zawieszać. A tak w ogóle wystarczy, że zrobi się trochę cieplej i cała Multimedia pada i nie masz niczego. W Eltroniku awarie są zazwyczaj na pojedynczych usługach, anie, że pada wszystko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paya




Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 87
Skąd: Brodnica

PostWysłany: Pon, 17 Cze 2013 23:36:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gromek napisał:
ale jest VOD, czego nie ma (z tego co wiem) w Eltroniku.


Jeśli chodzi o VOD to w Eltroniku planowane jest uruchomienie w niedługim czasie HBO GO dla abonentów internetu oraz abonentów pakietów HBO.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Brod.pl




Dołączył: 17 Cze 2004
Posty: 767
Skąd: z naszej Brodnicy:)

PostWysłany: Wto, 18 Cze 2013 00:01:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niech podkręcą net do 20Mb/s oraz niech coś z pingiem zrobią bo zbyt duży jest.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
focusowner




Dołączył: 17 Cze 2013
Posty: 13

PostWysłany: Wto, 18 Cze 2013 07:31:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyli nie wszystko złoto co się świeci, najbardziej obawiam się serwisu i wszędobylskiej infolinii. TV mam sprzed 4 lat wiec u mnie nie ma miejsca na modul CAM i jestem skazany na dekoder. O co chodzi z tym że robi się cieplej i Multimedia pada?

paya napisał:
Może i Multimedia wychodzi taniej ale cena to nie wszystko. Z tego co wiem Eltronik serwis ma tutaj i to jest duży plus. Zawsze możesz ochrzanić żywego człowieka począwszy od prezesa po szeregowego pionka, a w Multimediach nasłuchasz się co najwyżej muzyczki na infolinii. Może od wielkiego dzwonu zobaczysz montera z Torunia lub Łysomic, który akurat będzie przelotem. W Eltroniku możesz wybrać czy chcesz dekoder czy moduł (CAM) Conax, a w Multimediach skazany jesteś na dwa piloty i dekoder od ADB, który lubi się zawieszać. A tak w ogóle wystarczy, że zrobi się trochę cieplej i cała Multimedia pada i nie masz niczego. W Eltroniku awarie są zazwyczaj na pojedynczych usługach, anie, że pada wszystko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
johncage




Dołączył: 07 Kwi 2011
Posty: 908

PostWysłany: Wto, 18 Cze 2013 09:04:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Unikaj Multimedii. Zrezygnowałem z nich ponad rok temu. Po tygodniu walki o to, żeby udowadniać im, że internet zrywa co 5 minut, chyba ze 20 telefonach w końcu ktoś dopatrzył się, że wina leży po ich stronie. W Eltroniku masz ludzi na miejscu, jest zupełnie inaczej niż Multimedii. Z tego co się dowiadywałem to reakcja serwisu wygląda czasem tak, że nie pieprzą się w ceregiele tylko wysyłają do domu ekipę żeby sprawdziła usterkę zamiast odbijać tygodniami klienta "może odpuści" tak jak to robi Multimedia. Dzwoniłem w tej sprawie do UKE i rzecznik UKE powiedział mi, że Multimedia ma większy sztab prawników niż techników, a jak coś nie działa to potem walcz o swoje w sądzie.

Co do samego Eltronika. Dla zwykłego zjadacza klawiatury internet jest spoko, chociaż dla mnie ich oferta jest cienka. Jest dość droga, ale z racji skali można zrozumieć dlaczego. Ostatnio są ciągle problemy z Youtubem. Niby tłumaczą się, że serwer Youtuba ma problemy bla bla bla. Tia, zmieniam adres IP w Eltroniku i na każdym adresie część filmów widać a część jest totalnie odcięta (Youtube to sieć serwerów), zmieniam IP, pojawiają się te filmy których nie widziałem a znikają inne. Dział techniczny nie potrafi sobie poradzić z tym problemem od ponad miesiąca. Denerwuje mnie też brak elastyczności oferty. Internet używam również do pracy, w związku z czym potrzebuję łącze o szerszym paśmie nadawania, w Eltroniku nie ma możliwości żeby to zrealizować, chyba że bym wykupił drogie łącze biznesowe tylko po to żeby mieć 2Mbit uploadu zamiast 1 (opłata za taki luksus x2 abonament).

Dlatego też myślę nad zmianą na Neostradę Fiber 80/8 Mbit, nie wiem tylko czy w Brodnicy są ku temu warunki techniczne. Ale nawet jeżeli download nie dojdzie do tych 80 Mbit to i tak będzie to o wiele korzystniejsza oferta niż Eltronika, co lepsze, za 89 zł / miesiąc przy umowie na 12 miesięcy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
focusowner




Dołączył: 17 Cze 2013
Posty: 13

PostWysłany: Wto, 18 Cze 2013 09:29:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

johncage napisał:
Unikaj Multimedii. Zrezygnowałem z nich ponad rok temu. Po tygodniu walki o to, żeby udowadniać im, że internet zrywa co 5 minut, chyba ze 20 telefonach w końcu ktoś dopatrzył się, że wina leży po ich stronie. W Eltroniku masz ludzi na miejscu, jest zupełnie inaczej niż Multimedii. Z tego co się dowiadywałem to reakcja serwisu wygląda czasem tak, że nie pieprzą się w ceregiele tylko wysyłają do domu ekipę żeby sprawdziła usterkę zamiast odbijać tygodniami klienta "może odpuści" tak jak to robi Multimedia. Dzwoniłem w tej sprawie do UKE i rzecznik UKE powiedział mi, że Multimedia ma większy sztab prawników niż techników, a jak coś nie działa to potem walcz o swoje w sądzie.

Co do samego Eltronika. Dla zwykłego zjadacza klawiatury internet jest spoko, chociaż dla mnie ich oferta jest cienka. Jest dość droga, ale z racji skali można zrozumieć dlaczego. Ostatnio są ciągle problemy z Youtubem. Niby tłumaczą się, że serwer Youtuba ma problemy bla bla bla. Tia, zmieniam adres IP w Eltroniku i na każdym adresie część filmów widać a część jest totalnie odcięta (Youtube to sieć serwerów), zmieniam IP, pojawiają się te filmy których nie widziałem a znikają inne. Dział techniczny nie potrafi sobie poradzić z tym problemem od ponad miesiąca. Denerwuje mnie też brak elastyczności oferty. Internet używam również do pracy, w związku z czym potrzebuję łącze o szerszym paśmie nadawania, w Eltroniku nie ma możliwości żeby to zrealizować, chyba że bym wykupił drogie łącze biznesowe tylko po to żeby mieć 2Mbit uploadu zamiast 1 (opłata za taki luksus x2 abonament).

Dlatego też myślę nad zmianą na Neostradę Fiber 80/8 Mbit, nie wiem tylko czy w Brodnicy są ku temu warunki techniczne. Ale nawet jeżeli download nie dojdzie do tych 80 Mbit to i tak będzie to o wiele korzystniejsza oferta niż Eltronika, co lepsze, za 89 zł / miesiąc przy umowie na 12 miesięcy.


Dzięki wielkie, twój post potwierdza moje obawy, czyli skłaniamy się ku Eltronikowi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jadzik




Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 2638
Skąd: Brodnica

PostWysłany: Wto, 18 Cze 2013 09:32:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja z MM mam tylko sam internet, za 59 zł mam 20Mb/s downloadu i 1Mb/s uploadu. Nie pamiętam kiedy meli jakąś awarie na łączach, w ciągu 4 lat miałem jedną lub dwie usterki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paya




Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 87
Skąd: Brodnica

PostWysłany: Wto, 18 Cze 2013 11:15:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

focusowner napisał:
czyli nie wszystko złoto co się świeci, najbardziej obawiam się serwisu i wszędobylskiej infolinii. TV mam sprzed 4 lat wiec u mnie nie ma miejsca na modul CAM i jestem skazany na dekoder. O co chodzi z tym że robi się cieplej i Multimedia pada?

Wystaczy, że będzie blisko 39 stopni w cieniu a na słoncu jeszcze wiecej to z usług Multimediów już nie skorzystarz. Ani neta ani telewizji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
johncage




Dołączył: 07 Kwi 2011
Posty: 908

PostWysłany: Wto, 18 Cze 2013 13:42:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jadzik napisał:
Ja z MM mam tylko sam internet, za 59 zł mam 20Mb/s downloadu i 1Mb/s uploadu. Nie pamiętam kiedy meli jakąś awarie na łączach, w ciągu 4 lat miałem jedną lub dwie usterki.


Mieli awarię, w tym samym czasie jak byłem w biurze obsługi klienta na Wyspiańskiego był facet, który miał te same problemy co ja i też zgłaszał reklamację.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
picasso




Dołączył: 04 Lut 2008
Posty: 170

PostWysłany: Wto, 18 Cze 2013 14:58:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem dlaczego jest taka nagonka na MM?
W domu używam MM od ładnych kilku lat. Posiadam TV +net. Nie mogę potwierdzić, że jest to awaryjna sieć. Raz miałem awarię, zgłosiłem na infolinię i temat był zamknięty tego samego dnia. Monterzy rzeczywiście dojeżdżają, ale serwis (chyba 1 osoba) jest na miejscu. Do tego jest biuro i tam można na konsultanta też nakrzyczeć Smile
Gdybym miał spojrzeć z perspektywy czasu na niezawodność netu eltronika i MM, to + dla MM. Wiem jednak, że w eltroniku były zmiany i nie wiem jak to teraz wygląda. Na MM technicznie złego słowa powiedzieć nie mogę, odnośnie infolinii nie będę się wypowiadać bo nie musiałem korzystać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jadzik




Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 2638
Skąd: Brodnica

PostWysłany: Wto, 18 Cze 2013 15:07:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

johncage napisał:
Mieli awarię, w tym samym czasie jak byłem w biurze obsługi klienta na Wyspiańskiego był facet, który miał te same problemy co ja i też zgłaszał reklamację.


I czego to ma dowodzić, nikt przecież nie piszę że multimedia czy jakaś inna kablówka jest bezawaryjna. o części rzeczy pewno nie wiem, bo np. w ciągu dnia byłem w pracy i z internetu w domu nie korzystałem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
johncage




Dołączył: 07 Kwi 2011
Posty: 908

PostWysłany: Wto, 18 Cze 2013 17:39:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

picasso napisał:
Nie wiem dlaczego jest taka nagonka na MM?
W domu używam MM od ładnych kilku lat. Posiadam TV +net. Nie mogę potwierdzić, że jest to awaryjna sieć.


Nikt nie mówił, że to jest awaryjna sieć, przez półtora roku nie było żadnego problemu. Ale jak już problem się pojawił to przez tydzień nie można było nic załatwić. Ja mówiłem że internet nie działa a pani w infolinii mówiła że działa i nie jest w stanie mi pomóc i że to ja mam problem. Awarie mogą zdarzyć się wszędzie, nawet po 5 latach, ale jak już się zdarzy to każdy wolałby, żeby awaria była naprawiona dość szybko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
RyB




Dołączył: 19 Sie 2005
Posty: 485

PostWysłany: Wto, 18 Cze 2013 23:02:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

johncage napisał:

Dlatego też myślę nad zmianą na Neostradę Fiber 80/8 Mbit, nie wiem tylko czy w Brodnicy są ku temu warunki techniczne. Ale nawet jeżeli download nie dojdzie do tych 80 Mbit to i tak będzie to o wiele korzystniejsza oferta niż Eltronika, co lepsze, za 89 zł / miesiąc przy umowie na 12 miesięcy.

80 pójdzie w teorii do 1,3 km od centrali po kablach. W praktyce max 600 metrów. Przerabiałem już to. Dadzą Ci max 40/4, chyba, że kable wymienisz Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Brodnica.net Strona Główna -> Nasze media i dostawcy internetu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



[ Strona wygenerowana w: 0.031617 sekund ] :: [ 16 zapytań SQL ]

Powered by phpBB

Brodnica - zobacz miasto z najlepszej strony

Translation: Michał Paluchowski