STRONA
GŁÓWNA
KATALOG
FIRM
GALERIA OGŁOSZENIA
PrzyklejonyWpisy na forum są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Brodnica.net nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeśli znajdziesz wpis naruszający czyjeś prawa, napisz do nas.
Strona główna - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Dodatkowe menu: 50 ostatnich postów | 10 losowych tematów | GŁOSOWANIE | WYNIKI
Problem Panasonic TX-P42G30E a DVB-C
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Brodnica.net Strona Główna -> Nasze media i dostawcy internetu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Heniek




Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 16

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 20:29:36    Temat postu: Problem Panasonic TX-P42G30E a DVB-C Odpowiedz z cytatem

Witam.

Mam następujący problem, powyższy telewizor nie wykrywa programów DVB-C. Posiadam analog + cyfrowy komfort z Multimedii, otrzymałem dekoder MMP 5800C. Dekoder z Tv podłączony jest przez HDMI. Wybieram Tryb odbioru DVB-C - rozpoczynam automatyczne ustawianie i nic nie wykrywa. Miał może ktoś podobny problem ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kryzju




Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 651
Skąd: Brodnica / Gdańsk

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 20:35:23    Temat postu: Re: Problem Panasonic TX-P42G30E a DVB-C Odpowiedz z cytatem

Heniek napisał:
Dekoder z Tv podłączony jest przez HDMI. Wybieram Tryb odbioru DVB-C - rozpoczynam automatyczne ustawianie i nic nie wykrywa. Miał może ktoś podobny problem ?

Jak podłączasz dekoder przez HDMI, to jako źródło sygnału w TV wybierz HDMI. Opcja DVB-C zadziała wtedy, gdybyś zamiast dekodera dostał od dostawcy taką specjalną kartę wkładaną w złącze telewizora.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Osoba




Dołączył: 13 Lis 2011
Posty: 344

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 20:36:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Do dekodera powinna być karta z tym cyfrowym pakietem , a ponad to jeszcze Multimedia musi aktywować tą kartę. Tak jest w Eltroniku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kryzju




Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 651
Skąd: Brodnica / Gdańsk

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 20:42:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Osoba napisał:
Witam. Do dekodera powinna być karta z tym cyfrowym pakietem , a ponad to jeszcze Multimedia musi aktywować tą kartę. Tak jest w Eltroniku.

Przeczytaj jeszcze raz, co pisze Heniek. Ma dekoder MMP 5800C (o, taki), który podłącza do telewizora za pomocą kabla HDMI. O karcie napisałem, jako alternatywnej opcji, więc Twoja sugestia z aktywacją karty nie bardzo tu pasuje Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Heniek




Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 16

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 20:56:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak wybiorę źródło sygnału HDMI to działa, to tak robiłem od początku. Bo tak: mam do wybioru 3 możliwości odbioru w TV, mianowicie DVB-T, DVB-C i analog. Jak wybiorę analog to wyszuka mi programy, ale to chyba wtedy jest obraz zwykły analog, natomiast DVB-C powinny byc kanały cyfrowe co daje lepszy obraz?

Czy mam rozumiec że , jeśli podłącze kabel główny bezpośrednio do Tv to wtedy analog, a jak kabel główny do dekodera a od niego HDMi do Tv to jest cyfrówka ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kryzju




Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 651
Skąd: Brodnica / Gdańsk

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 21:04:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Heniek napisał:
Czy mam rozumiec że , jeśli podłącze kabel główny bezpośrednio do Tv to wtedy analog, a jak kabel główny do dekodera a od niego HDMi do Tv to jest cyfrówka ?

Dokładnie tak. Jak chcesz operować tylko pilotem od telewizora i oglądać kanały cyfrowe przy użyciu opcji DVB-C, to musisz się zgłosić do operatora, żeby Ci zamienili dekoder na tę specjalną kartę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Heniek




Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 16

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 21:07:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A możesz pokazac jak to wygląda mniej więcej(fotke z google)? A jest jakaś różnia w sygnale między karta a dekoderem? Pewnie wymiana wiąże się z kosztami ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kryzju




Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 651
Skąd: Brodnica / Gdańsk

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 21:17:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Heniek napisał:
A możesz pokazac jak to wygląda mniej więcej(fotke z google)? A jest jakaś różnia w sygnale między karta a dekoderem? Pewnie wymiana wiąże się z kosztami ?

Wygląda to mniej więcej tak (nie sugeruj się napisem DVB-T, chodzi mi tylko o wygląd takiej karty, nie znalazłem fotki karty Multimedii), która wchodzi w złącze Common Interface w telewizorze. Teoretycznie różnicy w sygnale nie powinno być żadnej, wszak to przekaz w pełni cyfrowy. Odnośnie kosztów, to pewnie coś tam kosztuje dodatkowo (raczej opłata jednorazowa), nie potrafię powiedzieć, bo moja rodzinka korzysta z dekodera - tu pole do popisu dla użytkowników korzystających z karty CI z Multimedii (Multimediów? - nigdy nie wiem jak to odmieniać...).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Osoba




Dołączył: 13 Lis 2011
Posty: 344

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 21:21:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i jednak wychodzi na moje.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kryzju




Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 651
Skąd: Brodnica / Gdańsk

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 21:23:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Osoba napisał:
i jednak wychodzi na moje.....

Możesz rozwinąć? Bo nie bardzo rozumiem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Heniek




Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 16

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 21:25:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To zamiast dekodera mam taką kartę i wtedy główny kabel z sygnałem od razu podłącza się do TV? Normalnie idzie przekaz analog i cyfrówka ale dzięki tej karcie mogę oglądac programy DVB-C beż zadnych dodatkowych dekoderów i kolejengo pilota od dekodera, wszystko będę obsługiwał pilotem od Tv?

Oj te nowe telewizory, trzeba się trochę namęczyc :p
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kryzju




Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 651
Skąd: Brodnica / Gdańsk

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 21:27:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Heniek napisał:
To zamiast dekodera mam taką kartę i wtedy główny kabel z sygnałem od razu podłącza się do TV? Normalnie idzie przekaz analog i cyfrówka ale dzięki tej karcie mogę oglądac programy DVB-C beż zadnych dodatkowych dekoderów i kolejengo pilota od dekodera, wszystko będę obsługiwał pilotem od Tv?

Tak, aczkolwiek nie jestem pewien w 100%, bo nigdy nie korzystałem z takiego rozwiązania. Niech Osoba się wypowie Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Heniek




Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 16

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 21:31:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Osoba napisał:
Witam. Do dekodera powinna być karta z tym cyfrowym pakietem , a ponad to jeszcze Multimedia musi aktywować tą kartę. Tak jest w Eltroniku.


To Multimedia powinna dawac w komplecie dekoder + karte ? W eltroniku tak jest ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Osoba




Dołączył: 13 Lis 2011
Posty: 344

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 21:32:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja cały czas mam na myśli ...Eltronika ...jest obojętne czy tv ma gniazdo CI czy potrzebny jest dekoder...w obu tych przypadkach kartę musi aktywować dostawca kablowy. Ja mam tv z CI i po włożeniu karty nadal nie miałem programów cyfrowych, dopiero po aktywacji przez kablówkę pokazały się. Na aktywację jest chyba 2-3 dni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Osoba




Dołączył: 13 Lis 2011
Posty: 344

PostWysłany: Nie, 27 Maj 2012 21:38:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli w tv jest tuner DVB-C to potrzebujesz tylko moduł CI i kartę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Brodnica.net Strona Główna -> Nasze media i dostawcy internetu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



[ Strona wygenerowana w: 0.021745 sekund ] :: [ 16 zapytań SQL ]

Powered by phpBB

Brodnica - zobacz miasto z najlepszej strony

Translation: Michał Paluchowski