Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fenrir

|
Wysłany: Wto, 16 Paź 2007 14:49:22 Temat postu: |
|
|
Janusz napisał: |
jeśli ktoś nie może ogarnąć dokonań Jana Pawła II cóż ... świadczy tylko o nim samym wracając do pana stolzmana przynosi wstyd dla całego kraju żeby na niego zagłosować trzeba być chorym psychicznie nie wiem brak słów już dwa razy był pijany 1 Charków to było prawde mówiąc najgorsze co mógł zrobić za taki numer powinien być rozstrzelany za hańbe jaką przyniósł dla kraju nie jestem w stanie sobie nawet wyobrazić co czuły rodziny katyńskie jako kare wyznaczył bym mu kule w łeb (w końcu to metoda jego kolegów ze środowiska) a drugi raz w Szczecinie i jeszcze okłamując wszytskich że była to choroba z filipin.
|
Zdecyduj sie ,czy załozyłes ten temat na czesc JP2 czy żeby dowalić opozycji przed wyborami...bo mieszanie polityki z religią i to jescze przed wyborami to chyba konik kato-prawicowych fanatykow . Dla mnie osobiscie wiekszą obłudą jest np ; odsłonienie pomnika JP2 tuż przed wyborami [ a było tyle okazji wcześniej ]
PS; a teraz pytanie czy na tym zdjęciu widzicie cud???!!!
http://wiadomosci.onet.pl/1623706,69,1,0,120,686,item.html
...ja osobiście widzę gościa zamawiającego ''5 piw'' ,kumpel widzi ''statuę wolności''... ale fanatycy religijni na pewno zobaczą JP2
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Janusz
|
Wysłany: Wto, 16 Paź 2007 20:52:32 Temat postu: |
|
|
czy dla was jest normalnym że ogień przyjmuje ludzki kształt ? tym bardziej w taki dzień ??!!
rozumiem można być ateistą czy jakimś innym wynalazkiem ale bez przesady |
|
Powrót do góry |
|
 |
Looms

|
Wysłany: Wto, 16 Paź 2007 21:31:54 Temat postu: |
|
|
Przeciez to jest Mc Hammer !
U can't touch this... nanananana |
|
Powrót do góry |
|
 |
black
|
Wysłany: Wto, 16 Paź 2007 22:01:17 Temat postu: |
|
|
czy dla was jest normalnym że ogień przyjmuje ludzki kształt ? tym bardziej w taki dzień ??!!
rozumiem można być ateistą czy jakimś innym wynalazkiem ale bez przesady |
rozumiem mozna byc katolem czy jakims innym wynalazkiem ale bez przesady, spotykane sa rosliny w ksztalcie narzadow plciowych i to niezaleznie od dnia, :>
btw. ciekawe kiedy zrobia zdjecie papieza w klubie gogo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
fenrir

|
Wysłany: Wto, 16 Paź 2007 22:39:35 Temat postu: |
|
|
czy dla was jest normalnym że ogień przyjmuje ludzki kształt ? tym bardziej w taki dzień ? |
Wiec jesteś jednym z tych którzy widzą tam JP2 ?! Hmmm masz w końcu do tego pełne prawo.
Ale powiedz mi co zrobisz jeśli komisja d/s beatyfikacji JP2 w tym i innych przypadkach, uzna że nie było jednak żadnych cudów ... uznasz ich decyzję? [w końcu to eksperci z Watykanu ] ?! Już widzę tych wszystkich fanatyków, religijnych,mohery itp którzy nie zgadzają się z decyzją B16...to sie jakimś rozłamem w kościele pewnie skończy.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
hydraulik

|
Wysłany: Wto, 16 Paź 2007 23:58:23 Temat postu: |
|
|
fenrir:
jest wiara(serce) i wiedza(rozum).
słyszałeś kiedyś o takim pojęciu: Rozum w służbie Wiary?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwan
|
Wysłany: Sro, 17 Paź 2007 11:02:36 Temat postu: |
|
|
polski_hydraulik napisał: |
tak, niektorzy to wykorzystuja, aby wykazac, iz nie pochodza od malpy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Patryk

|
Wysłany: Sro, 17 Paź 2007 12:03:50 Temat postu: |
|
|
odnoścnie tego co napisał fenrir
nawet jeżeli eksperci z Watykanu podaliby do informacji, ze żadnych cudów nie było to i tak JP2 w świadomości ludzi jest osobą świętą
a tak na marginesie
kiedyś świętym zostawało sie poprzez aklamację a nie poprzez procesy beatyfikacyjne/kanonizacyjne
tak czy inaczej to tylko oznaczenie tytularne bo ważne jest to jak zyje dana osoba w naszej świadomości a nie na papierku
a odnośnie tematu to nie wpadałbym w kolejna skrajnośc twierdząc, że słowa prezydenta były specjkalnie wplecione w to co mówił JP2
może troche nie pomyślał gdy to mówił ale na pewno nie bylo to zamierzone |
|
Powrót do góry |
|
 |
hydraulik

|
Wysłany: Sro, 17 Paź 2007 13:36:46 Temat postu: |
|
|
iwan napisał: |
tak, niektorzy to wykorzystuja, aby wykazac, iz nie pochodza od malpy  |
nie o to chodziło ale rzeczywiście coś w tym jest  |
|
Powrót do góry |
|
 |
fenrir

|
Wysłany: Sro, 17 Paź 2007 15:02:15 Temat postu: |
|
|
fenrir:
...a słyszałeś kiedyś o tym że ''nadmiar'' wiary może przysłaniać rozum ?
czy widzisz na tym zdjęciu twarz ? tak? a wiec jesli ja wierzę ze to twarz np ; JP2 to czy to jest prawda,cud? to zdjęcie wklejam tylko po to byś widział jakie kształty moze przybierac ogień i nic poza tym
http://picasaweb.google.pl/iced.north/Ogie/photo#5122310007270248210
p.s; żeby nie nabijać postów odpowiem tez Patrykowi ; szanuje JP2 za to kim był , co robił i za to chociażby że kochał nasze polskie góry ale razi mnie fanatyzm i nadgorliwość niektórych szukających cudów gdzie sie da ,wręcz hurtowo. Przykładów jest wiele nie tylko religijnych: małyszomania, kubicomania... można tak długo wymieniać !
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
hydraulik

|
Wysłany: Sro, 17 Paź 2007 17:04:49 Temat postu: |
|
|
fenrir napisał: |
fenrir:
...a słyszałeś kiedyś o tym że ''nadmiar'' wiary może przysłaniać rozum ?
|
o tym też mowi pewna definicja ale już nie pamiętam jak to szło
ale ogólnie to rozum nie powinien przysłonić wiary... |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwan
|
Wysłany: Sro, 17 Paź 2007 17:57:02 Temat postu: |
|
|
ale ogólnie to rozum nie powinien przysłonić wiary... |
a umiesz to uzasadnic? naukowo?
dyskusja robi sie troche do nikad prowadzaca - bo jak mnie nauczyl wspoltworca czwartej erpe (zybertowicz) nie da sie prowadzic racjonalnej dyskusji wiara kontra rozum. no i mial racje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
hydraulik

|
Wysłany: Sro, 17 Paź 2007 19:20:54 Temat postu: |
|
|
miałem to na wykładach jak jeszcze byłem na teologii. myślę że umiałbym to uzasadnić.
bardzo ogólnie chodzi o to żeby rozum wspomagał wiarę, ale żeby jednocześnie nie wygrywał z nią (ponieważ nie można porównywać wiary z rozumem...) i jednocześnie żeby jej nie przyćmiewał.
coś takiego. w wielkim skrócie |
|
Powrót do góry |
|
 |
black
|
Wysłany: Sro, 17 Paź 2007 19:37:57 Temat postu: |
|
|
miałem to na wykładach jak jeszcze byłem na teologii. myślę że umiałbym to uzasadnić.
bardzo ogólnie chodzi o to żeby rozum wspomagał wiarę, ale żeby jednocześnie nie wygrywał z nią (ponieważ nie można porównywać wiary z rozumem...) i jednocześnie żeby jej nie przyćmiewał.
Wiara to qpa przezkazywana z pokolenia na pokolenie. Gdyby ktos cie nie nauczyl wiary to bys nie wierzyl, tak jak egipcjanie kiedys wierzyli ze swiat jest plaski i podtrzymuja go 4 krokodyle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
hydraulik

|
Wysłany: Sro, 17 Paź 2007 22:50:06 Temat postu: |
|
|
black napisał: |
Wiara to qpa przezkazywana z pokolenia na pokolenie. Gdyby ktos cie nie nauczyl wiary to bys nie wierzyl, tak jak egipcjanie kiedys wierzyli ze swiat jest plaski i podtrzymuja go 4 krokodyle  |
no ok... ale znalazł się w końcu jakiś Kopernik i powiedział im PRAWDĘ.
czy nie widzisz podobieństwa?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|