Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
59cyprian
|
Wysłany: Nie, 21 Sty 2018 17:07:09 Temat postu: FAŁSZYWY KSIĄDZ PO KOLĘDZIE |
|
|
Mieliśmy dziś kolędę. Ale jakież było moje zdziwienie, bo choć mieszkam na Łyskowskiego, to z wizytą duszpasterską, przyszedł da nas proboszcz parafii Szczuka.
Wg prawa kanonicznego, sens tej wizyty jest taki:
"Pragnąc dobrze wypełnić funkcję pasterza, proboszcz powinien starać się poznawać wiernych powierzonych jego pieczy. Winien zatem nawiedzać rodziny, uczestnicząc w troskach wiernych, zwłaszcza w niepokojach i smutku, oraz umacniając ich w Panu, jak również – jeśli w czymś nie domagają – roztropnie ich korygując". — kan. 529 §1.
Ja księdzu ze Szczuki nie zamierzam powierzać moich trosk i problemów, a pewnie i jego guzik to obchodzi. Wychodzi więc na to, że chodzi tu o jak najszybsze zebranie kasy. Jeśli taka sytuacja powtórzy się w przyszłym roku, to na pewno księdza do mieszania nie wpuszczę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jack 254
|
Wysłany: Nie, 21 Sty 2018 20:26:50 Temat postu: |
|
|
Przeczytaj jeszcze raz paragraf który przytoczyłeś i podaj jeden przykład tego uczestniczenia w troskach itd ....
We wszystkim co robi kler chodzi o kasę i tylko kasę 🤨 |
|
Powrót do góry |
|
 |
fenrir

|
Wysłany: Nie, 21 Sty 2018 23:53:45 Temat postu: Re: FAŁSZYWY KSIĄDZ PO KOLĘDZIE |
|
|
59cyprian napisał: |
Mieliśmy dziś kolędę. Ale jakież było moje zdziwienie, bo choć mieszkam na Łyskowskiego, to z wizytą duszpasterską, przyszedł da nas proboszcz parafii Szczuka.
Wg prawa kanonicznego, sens tej wizyty jest taki:
"Pragnąc dobrze wypełnić funkcję pasterza, proboszcz powinien starać się poznawać wiernych powierzonych jego pieczy. Winien zatem nawiedzać rodziny, uczestnicząc w troskach wiernych, zwłaszcza w niepokojach i smutku, oraz umacniając ich w Panu, jak również – jeśli w czymś nie domagają – roztropnie ich korygując". — kan. 529 §1.
Ja księdzu ze Szczuki nie zamierzam powierzać moich trosk i problemów, a pewnie i jego guzik to obchodzi. Wychodzi więc na to, że chodzi tu o jak najszybsze zebranie kasy. Jeśli taka sytuacja powtórzy się w przyszłym roku, to na pewno księdza do mieszania nie wpuszczę. |
Wystarczy tylko:
http://www.apostazja.info/index.php/procedura-b
ale trzeba mieć jaja , bo niektórzy tylko pierd***lą bo zrzucić winę na KK najłatwiej.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
fenrir

|
Wysłany: Pon, 22 Sty 2018 07:29:00 Temat postu: |
|
|
Jeśli przeszkadza ci ksiądz który został oddelegowany do pomocy w obciążeniu innej parafii, aż tak bardzo, że chcesz zrezygnować z przyjmowania kolędy, to powinieneś się nad tym zastanowić.
Do tego kultura wypowiedzi godna typowego "polskiego katola" Pewnie świeżo po błogosławieństwie jesteś?!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jack 254
|
|
Powrót do góry |
|
 |
59cyprian
|
Wysłany: Pon, 22 Sty 2018 09:42:04 Temat postu: |
|
|
fenrir napisał: |
Jeśli przeszkadza ci ksiądz który został oddelegowany do pomocy w obciążeniu innej parafii, aż tak bardzo, że chcesz zrezygnować z przyjmowania kolędy, to powinieneś się nad tym zastanowić.
Do tego kultura wypowiedzi godna typowego "polskiego katola" Pewnie świeżo po błogosławieństwie jesteś?!  |
Skoro to mija się z zasadniczym celem kolędowania, bo ani nie znam go ja,ani on mnie nie zna, to znaczy,że przyszedł do mnie tylko po kasę.A na to się nie godzę,bo ja ofiarę składam na Mszy św. i nie mam zamiaru z tego powodu odchodzić z Kościoła.Chcę tylko,aby z wizytą duszpasterską przychodził do mnie ksiądz z mojej parafii.Czy to aż tak wiele?Dodam,że nie podoba się to także moim sąsiadom!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
miarara
|
Wysłany: Pon, 22 Sty 2018 13:59:46 Temat postu: |
|
|
Masz płacić nie narzekać.Po to jesteś potrzebny kościołowi i tak ma być na wieki wieków amen  |
|
Powrót do góry |
|
 |
qncept

Dołączył: 02 Wrz 2012 Posty: 4891 Skąd: Ze 100% soku z grapefruite'a.
|
Wysłany: Pon, 22 Sty 2018 15:17:12 Temat postu: |
|
|
fenku, z Aktem Apostazji, nie jest łatwo. Ja dopiero uzyskałem po 3-cim podejściu.
Klechy niechętnie podchodzą do tego typu działań, robią problemy, jakich mało.
Trzeba mieć nerwy ze stali.
59cyprian, dla mnie każdy ksiundz to oszust.
Wybitny blagier i sęp.
Dzyn, dzyn, dzyn, chlapu - chlap. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jack 254
|
Wysłany: Pon, 22 Sty 2018 15:20:29 Temat postu: |
|
|
miarara napisał: |
Masz płacić nie narzekać.Po to jesteś potrzebny kościołowi i tak ma być na wieki wieków amen  |
Pasterz ma pasać owce a zwłaszcza barany
i golić ile sie da  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mat
|
Wysłany: Pon, 22 Sty 2018 21:01:58 Temat postu: |
|
|
hmmmm a księża w parafii się nie zmieniają? Bo to to samo czy przyszedł by wikary czy ten , który był i tak o Tobie zapomną i tak zapomną. Bo jak wikary pójdzie za dwa czy trzy lata do innej parafii to zapomni że był tu nawet... A proboszcz nie jest w stanie odwiedzić wszystkich podczas okresu kolędowania, który trwać powinien do 2 lutego. Jak by miał chodzić sam proboszcz to myślę że przed świętami Wielkanocy by skończył. hahaha
Ja tam bym wolał aby były zapisy na kolędy tak by było najlepiej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
hwdp
|
Wysłany: Pon, 22 Sty 2018 22:15:40 Temat postu: |
|
|
Przyszedł ksiądz katolicki a nie np. pop prawosławny, to o co płacz? |
|
Powrót do góry |
|
 |
59cyprian
|
Wysłany: Wto, 23 Sty 2018 10:14:34 Temat postu: |
|
|
Mat napisał: |
hmmmm a księża w parafii się nie zmieniają? Bo to to samo czy przyszedł by wikary czy ten , który był i tak o Tobie zapomną i tak zapomną. Bo jak wikary pójdzie za dwa czy trzy lata do innej parafii to zapomni że był tu nawet... A proboszcz nie jest w stanie odwiedzić wszystkich podczas okresu kolędowania, który trwać powinien do 2 lutego. Jak by miał chodzić sam proboszcz to myślę że przed świętami Wielkanocy by skończył. hahaha
|
Nie tylko wikariusze się zmieniają.Proboszczowie też(czego wcale nie życzę naszej Parafii), chodzi mi tylko o to, by po kolędzie chodził "swój" ksiądz. Zdążą!!! Tym bardziej, że prawo kanoniczne w tej kwestii nie określa czasu w ciągu roku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mat
|
Wysłany: Wto, 23 Sty 2018 14:20:05 Temat postu: |
|
|
59cyprian napisał: |
Mat napisał: |
|
Nie tylko wikariusze się zmieniają.Proboszczowie też(czego wcale nie życzę naszej Parafii), chodzi mi tylko o to, by po kolędzie chodził "swój" ksiądz. Zdążą!!! Tym bardziej, że prawo kanoniczne w tej kwestii nie określa czasu w ciągu roku. |
Kościół katolicki w Polsce za czas odwiedzin duszpasterskich przyjął okres po świętach Bożego Narodzenia, zazwyczaj trwający do święta Ofiarowania Pańskiego (2 lutego). Czyli jakieś określenie jest.
W liturgii Kościoła katolickiego kolędy wykonuje się od mszy o północy w święta Bożego Narodzenia (noc 24/25 grudnia) do święta Chrztu Pańskiego (niedziela po 6 stycznia). W polskiej tradycji dopuszcza się śpiewanie ich do Święta Ofiarowania Pańskiego (2 lutego).
Jak możesz zobaczyć w Polskiej tradycji jest wszytko inaczej niż w tradycji kościoła...
Jeżeli chciałbyś mieć kolędę z proboszczem poproś go do domu osobno co jest możliwe w dodatkowej kolędzie albo w każdym innym terminie.
Proboszczowie diecezjalni rzadko zmieniają placówki. Inaczej jest z zakonnikami gdyż tam jest inny podział. A u księży diecezjalnych zarządza biskup. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Muzlag

|
Wysłany: Sro, 24 Sty 2018 20:47:05 Temat postu: |
|
|
Fenrir oszalałeś z tą apostazją!? Trzeba sobie furtkę zostawić, tak na wszelki wypadek. Dlatego ja też raz w tygodniu czytam koran i noszę jarmułkę.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
TUT Faust/Hamburger Lady

|
Wysłany: Sro, 24 Sty 2018 21:05:32 Temat postu: |
|
|
Lub można zostać bezdomnym i doodać Rydzykowi 2 Maybachy |
|
Powrót do góry |