Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
man
|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 08:23:38 Temat postu: BEZPŁATNA TELEWIZJA NAZIEMNA |
|
|
Mam pytanko
Kończy mi się umowa w kablówce i chciałbym spróbować tej bezpłatnej telewizji naziemnej.Problem w tym, że trzeba założyć antene i pytanie czy wogóle będzie dobry odbiór bo telewizor już mam.
Mam kilka pytań z tym związanych:
1.jaką antene kupić? bo ktoś w jednym ze sklepów powiedział że ze zwykłej aneteny siatkowej nie odbiore wszystkich programów ale wydaje mi się że to nie prawda bo wiem że niektórzy jadą na takiej antenie i mają doskonały obraz i wszystkie chyba 12 programów
2.Czy są jakies zakłocenia z odbiorem?
3.CZy wogóle warto się w to bawić ale skoro kablówka kosztuje 38 zł a w telewizji naziemnej z tego co mówią będzie coraz więcej programów to dlaczego nie skorzystać.
4.CZy może znacie kogoś kto wykonuje takie usługi tzn montowanie anteny i podłączenie jeśłi tak to prosze o namiary
Jeśli macie jakieś zdanie na ten temat to prosze poradzić.Zastanawiałem się nad cyfrowym polsatem i kablówką z eltronika ale nie chce się wiązać jakąś umową na 30 miesięcy a po drugie nie zależy mi na tak dużej ilości programów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek
|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 08:44:35 Temat postu: |
|
|
15 programów antenka na parapecie wysokosci 10 cm , TVN, Polsat, Polsat 2 , TVp 1, TVP 2, TVN siedem , TV puls, TVP kultura, i cos tam jeszcze wsumie znalazłem 15 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Serwis Elektro

|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 09:01:59 Temat postu: |
|
|
nasza firma zajmuje sie naziemna telewizja cyfrowa takze jesli cos potrzeba to prosze dzwonic 669360860 działamy kompleksowo:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek
|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 10:15:17 Temat postu: |
|
|
wiec ile kanałów powinnem wyłapac ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
cyborg
|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 10:42:06 Temat postu: |
|
|
Ja "łapię" 16, z czego 4 to TVP info wiec wiekszosc czasu jest na nich to samo, jedynie jak jest pasmo regionalne to cos innego nadaja (Olsztyn, Warszawa, Gdansk i chyba Łódź-Bydgoszczy na razie nie ma). Do tego: TVP1, 2, Polsat, Polsat Sport, TVN, TVN7, TV Puls, TVP Kultura i Historia,TV4, TV6 i TVP Polonia. Wszystko na starej antenie siatkowej, nawet nie musialem jej przestawiac |
|
Powrót do góry |
|
 |
cruiser

|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 11:05:57 Temat postu: |
|
|
Jacek, ja na siatkowej mam tyle samo (o ile dobrze pamiętam mam jeszcze min. polsat sport, TV4 i TV6 ).
Jakość odbioru jest uzależniona od poziomu sygnału - ja mam starą ~10 letnią antene szerokopasmową (potocznie nazywaną siatkową ) skierowaną na Sierpc i przy złej pogodzie stopklatki się robią.
Ale na moje potrzeby wystarcza  |
|
Powrót do góry |
|
 |
man
|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 11:36:26 Temat postu: |
|
|
ok
widze nie uzyskam odpowiedzi na moje pytania bo odpowiedzi zmierzają w inną strone.Oczekiwałem odpowiedzi na moje pytania a nie odpowiedzi w stylu kto jaką starą antene ma ale oki dziękuje za odpowiedzi te konkretne i te mniej |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek
|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 11:57:19 Temat postu: |
|
|
ja łapię przez tuner DVB T chyba potocznie nazywam to tunerem telewizji cyfrowej i lapie tam sygnały nadawane w wersji cyfrowej analogowej TV nawet nie szuakałem, antena lezy na parapecie wysokosc około 10 cm, czasami się zacina ale to kanały TVP inne działają bez problemów, |
|
Powrót do góry |
|
 |
cruiser

|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 12:20:24 Temat postu: |
|
|
man, jak to nie uzyskałeś Na Twoje pytanie nr 1,2 i 3 Ci odpowiedzieliśmy... czy warto, musisz sobie odpowiedzieć już sam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek
|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 12:27:45 Temat postu: |
|
|
wiec tak naprawde czy cyfrowo czy analagowo to te same kanały ? jedyna roznica to gl;upie EPG ....ah, dobrze ze nei ogladam TV bo to i tak marnuje czas .... lepsze spacerki nad wodę lub jazda moto .... |
|
Powrót do góry |
|
 |
man
|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 12:29:16 Temat postu: |
|
|
czyli rozumiem zwykła antena siatkowa?? bo są w sklepie też kierunkowe anteny ale są droższe i niestety trzeba na nich złapać odpowiedni kierunek a siatkową można położyć bez znaczenia
acha i jesze jedno w necie piszą że antena siatkowa nadaje sie na odległość 30 km od nadajnika.A jaka jest odległośc z brodnicy do najbliżeszgo nadajnika i w jakim kierunku trzeba ustawić antene |
|
Powrót do góry |
|
 |
cyborg
|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 13:01:18 Temat postu: |
|
|
man napisał: |
antena siatkowa nadaje sie na odległość 30 km od nadajnika |
G... prawda. Ja lapie trzeciewiec i chyba kisielice.. A to na pewno nie jest 30 km.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
man
|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 13:08:46 Temat postu: |
|
|
tak piszą w necie że do 30 km aby nie okazało się że kupie antene i nie złapie.
Ostatnie pytanie
czyli jak mam balkon na wschód i południe to nie złapie sygnału???
bo trzeciewiec to zachód a iława to pólnoc od brodnicy |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek
|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 13:49:02 Temat postu: |
|
|
man czytasz w necie na www, a nie pisało tam że masz nadajnik z sierpca? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Filozof

|
Wysłany: Sro, 07 Mar 2012 14:23:31 Temat postu: |
|
|
1. antena - najlepsza jest kierunkowa ale wszystko zależy od położenia. Warto więc mając starą antenę podłączyć tv do niej i sprawdzić. O ile tv ma dekoder DVB-t (MPEG-4). Jeśli jest starszy niż 4 lata to pewnie nie i trzeba będzie dokupić dekoder ok. 150 zł
2. zakłócenia - nie ma efektu kaszy, jak przy zwykłym sygnale ale za to może się zdarzyć zacinanie i widać cyfrowe zakłócenia (barwne kratki).
3.czy warto? Oczywiście, dopóki nasze ukochane słońce Peru nie wymyśli opłat - jak na razie free! Obraz jest, jak z satelity i nie wymaga tak precyzyjnego ustawienia jak czasza satelitarna.
4.usługi - sam możesz ustawić antenkę przykręconą do balustrady mniej więcej na Sierpc lub Iławę. Dekoder będzie wskazywał albo brak sygnału albo częściową dostępność programów. Wystarczy kabel antenowy przy TV obsługujących MPEG-4.
Powodzenia! Korzystaj za darmow, aczkolwiek tak, jak już wspomniano w TV rzadko jest coś sensownego
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|