Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
hellenne
Dołączył: 11 Sie 2016 Posty: 46
|
Wysłany: Nie, 02 Lip 2017 09:31:43 Temat postu: Mrożenie grzybow. Jak? Które? |
|
|
i jak w temacie: które grzyby można mrozić i jak - w stanie surowym czy obgotowywać? ktoś ma doświadczenia w tym temacie? i jeszcze jedno: jak długo taka mrożonkę się przechowuje.... |
|
Powrót do góry |
|
|
fg99
Dołączył: 04 Kwi 2009 Posty: 2363
|
Wysłany: Nie, 02 Lip 2017 10:10:47 Temat postu: |
|
|
ja obgotowuję, potem mrożę, trzymam zamrożone z rok, choć ostatnio chyba miałem rok i kilka miesięcy |
|
Powrót do góry |
|
|
QbaBrodnicki
Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 1582
|
Wysłany: Pon, 03 Lip 2017 15:44:16 Temat postu: |
|
|
na wieki wieków najlepiej całe grzybobusy... |
|
Powrót do góry |
|
|
mikus401
Dołączył: 23 Maj 2010 Posty: 1144 Skąd: Brodnica
|
Wysłany: Wto, 04 Lip 2017 11:12:57 Temat postu: |
|
|
prawdziwki ,czy podgrzybki a nawet kurki jak ładnie wyczyścić na sucho ,,pokroić w grube plastry czy nawet w polówki i można mrozić surowe w pudełku nie tracą nic na wartości ...jak ma się duży zamrażalnik...można później zrobić dobre danie z ciekawym smakiem |
|
Powrót do góry |
|
|
kamilaaa
Dołączył: 15 Lis 2012 Posty: 132
|
Wysłany: Czw, 06 Lip 2017 08:58:01 Temat postu: |
|
|
O ile oczywiście wyjmie sie je z bagażnika w odpowiednim czasie.Sama staram się nie przetrzymywać mrożonych grzybów więcej niż pól roku. Zresztą wszędzie jest napisaneże nie powinno się ich mrozić dłużej. Mrożę kurki oraz prawdziwki. Ładnie pokrojone oraz dokładnie oczyszczone.
Maślaki koniecznie w marynacie i słoiczkach ( tych grzybów nigdy nie mroziłam).
Kurki warto jest przed mrożeniem dodatkowo zblanszować aby nie były zbyt gorzkie. |
|
Powrót do góry |
|
|
fg99
Dołączył: 04 Kwi 2009 Posty: 2363
|
Wysłany: Czw, 06 Lip 2017 13:27:46 Temat postu: |
|
|
kamilaaa napisał: |
więcej niż pól roku |
czego się boisz?
po roku jadam,
inni po półtora |
|
Powrót do góry |
|
|
fenrir
Dołączył: 04 Gru 2005 Posty: 1683 Skąd: VALHALLA
|
Wysłany: Czw, 06 Lip 2017 16:48:23 Temat postu: |
|
|
fg99 napisał: |
kamilaaa napisał: |
więcej niż pól roku |
czego się boisz?
po roku jadam,
inni po półtora |
hah! Ty juz tu byłeś! Cholercia...muszę przeredagować jeden wPIS ;D |
|
Powrót do góry |
|
|
qncept
Dołączył: 02 Wrz 2012 Posty: 4891 Skąd: Ze 100% soku z grapefruite'a.
|
Wysłany: Pią, 07 Lip 2017 00:04:39 Temat postu: |
|
|
Zamrozić toruńskiego Rydza na wieki wieków omen. |
|
Powrót do góry |
|
|
chrupki
Dołączył: 07 Lip 2017 Posty: 2
|
Wysłany: Pią, 07 Lip 2017 12:27:14 Temat postu: |
|
|
Moja mama mrozi wszystkie grzyby i zawsze na surowo |
|
Powrót do góry |
|
|
Tomski
Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 618 Skąd: skądowni
|
Wysłany: Nie, 09 Lip 2017 00:22:31 Temat postu: |
|
|
sie mi sie wydaje rze grzyb po ugotowaniu traci troche wody więc po za mrożeniu zajmuje miej miejsca a po od mrożeniu wchłania wode i jest ok
chciała byś jeść grzyby które mają 6 lat wiec troche rozumu co rok są nowe dostawy w lasach no to nie przesadzaj z mrożeniem
grzybiarz lubiący grzybiarki leśne nimfy i opiekunki drzew |
|
Powrót do góry |
|
|
qncept
Dołączył: 02 Wrz 2012 Posty: 4891 Skąd: Ze 100% soku z grapefruite'a.
|
Wysłany: Nie, 09 Lip 2017 15:45:15 Temat postu: |
|
|
Psylocybów się nie mrozi, bo tracą na "wartości odżywczej".
Tak dla uściślenia. |
|
Powrót do góry |
|
|
kamilaaa
Dołączył: 15 Lis 2012 Posty: 132
|
Wysłany: Pon, 10 Lip 2017 06:53:37 Temat postu: |
|
|
qncept napisał: |
Psylocybów się nie mrozi, bo tracą na "wartości odżywczej".
Tak dla uściślenia. |
Grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej Je się dla smaku. |
|
Powrót do góry |
|
|
qncept
Dołączył: 02 Wrz 2012 Posty: 4891 Skąd: Ze 100% soku z grapefruite'a.
|
Wysłany: Sro, 12 Lip 2017 19:23:26 Temat postu: |
|
|
kamilaaa, dobre. |
|
Powrót do góry |
|
|
bosanoga
Dołączył: 19 Sty 2018 Posty: 28
|
Wysłany: Pią, 19 Sty 2018 13:04:04 Temat postu: |
|
|
Nigdy nie obgotowywałam. kroję tylko na plasterki i rozdzielam porcjami i do mrożenia. Potem po rozmrożeniu dopiero gotuje, dodaje do sosu itp. |
|
Powrót do góry |
|
|
|