Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kamilaaa
Dołączył: 15 Lis 2012 Posty: 132
|
Wysłany: Nie, 09 Kwi 2017 12:02:15 Temat postu: Prosty sos do pieczonego schabu |
|
|
Jestem beznadziejna w kwestii sosów, zatem prosze o przepisy oraz wskazówki,
z gory dzieki |
|
Powrót do góry |
|
|
qncept
Dołączył: 02 Wrz 2012 Posty: 4891 Skąd: Ze 100% soku z grapefruite'a.
|
Wysłany: Nie, 09 Kwi 2017 13:51:55 Temat postu: |
|
|
Już Ci piszę:
Jak robisz schab gotowany w plastrach to:
Wcześniej krótko podsmażasz schabowe z cebulą pokrojoną w talarki.
Zalewasz to zimną wodą, doprowadzasz do wrzenia, zmniejszasz fajerkę tak,
żeby powolutku bulgotało, przykrywkę uchylając.
Możesz potem użyć kostki mięsnej Winiary, rozpuszczonej w ciepłej wodzie i dolewasz, jak się robi mniej cieczy,
lub dosypać trochę soli, cząbru, rozmarynu, majeranku, także dolewając wody.
Dolewasz i redukujesz, aż mięso będzie miękkie.
Ja osobiście przypalam trochę sos, odlewając ciutkę do innego garnuszka.
Wyciągam mięso i przelewam do glazury dokładnie ją rozpuszczając, zeskrobując.
Jest tez dobrze dosypać na czubku łyżeczki cukru, lub gotujesz mięso z plasterkami marchewki.
Co do przypraw, decydujesz sama własnego widzimisię.
To moj osobisty przepis, podobnie robię gulasz, tyle, że z papryką krojoną, sypką i czosnkiem.
Smakówa |
|
Powrót do góry |
|
|
cyborg
Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 487
|
Wysłany: Nie, 09 Kwi 2017 17:23:53 Temat postu: |
|
|
Kurde, Qnc, normalnie jak alchemik opisałes, ja w życiu ugotowałem wodę do herbaty, parówkę i może jajko na twardo, od kuchni z daleka..
Szacun, aż zgłodniałem;) |
|
Powrót do góry |
|
|
pirania
Dołączył: 05 Lis 2009 Posty: 453 Skąd: się wziął???
|
Wysłany: Nie, 09 Kwi 2017 20:10:24 Temat postu: |
|
|
cyborg napisał: |
Kurde, Qnc, normalnie jak alchemik opisałes, ja w życiu ugotowałem wodę do herbaty, parówkę i może jajko na twardo, od kuchni z daleka..
Szacun, aż zgłodniałem;) |
łeee, to i tak sporo. Ja znam takich co nawet wodę na zupkę chińska przypalą |
|
Powrót do góry |
|
|
qncept
Dołączył: 02 Wrz 2012 Posty: 4891 Skąd: Ze 100% soku z grapefruite'a.
|
Wysłany: Pon, 10 Kwi 2017 11:40:34 Temat postu: |
|
|
cybek, życie mnie nauczyło, nic takiego. Jak byś musiał, też byś potrafił.
Dzięki
pirania. pochwal się lepiej tym Twoim sosem do zrazów.
Pzdr. |
|
Powrót do góry |
|
|
fg99
Dołączył: 04 Kwi 2009 Posty: 2363
|
Wysłany: Pon, 10 Kwi 2017 19:49:51 Temat postu: |
|
|
qncept napisał: |
cybek, życie mnie nauczyło, nic takiego. Jak byś musiał, też byś potrafił. |
od kiedy zrzuciłem z suszarki, pół serwisu w kuchni nie chcą mnie widziec |
|
Powrót do góry |
|
|
Kaska876
Dołączył: 20 Lip 2015 Posty: 103
|
Wysłany: Wto, 11 Kwi 2017 06:11:09 Temat postu: |
|
|
No nieźle nieźle Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie taki pieczony schab to może faktycznie skorzystam z przepisu ( wydaje się prosty). Często robię schabik jako zamiennik do wędliny do kanapek. Jest znacznie smaczniejszy.....
Najprostsze składniki sosu jaki znam to:
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr1 szt
czosnek ząbek1 szt
natka pietruszki1 pęczek
olej
https://www.przepisy.pl/przepis/sos-do-pieczeni-z-czosnkiem-i-pietruszka-video
Ostatnio zmieniony przez Kaska876 dnia Sro, 12 Kwi 2017 12:10:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
cyborg
Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 487
|
Wysłany: Wto, 11 Kwi 2017 09:47:34 Temat postu: |
|
|
No wlasnie, ale wszelkie esencje, "Pomysły.." czy coś to oszukaństwo, sztuka to zrobić porządny obiad bez chemicznych dodatkow, tylko z "normalnych" skladnikow.. |
|
Powrót do góry |
|
|
qncept
Dołączył: 02 Wrz 2012 Posty: 4891 Skąd: Ze 100% soku z grapefruite'a.
|
Wysłany: Wto, 11 Kwi 2017 13:45:16 Temat postu: |
|
|
fg99 napisał: |
od kiedy zrzuciłem z suszarki, pół serwisu w kuchni nie chcą mnie widziec |
Ty to zawsze narobisz rabanu.
cybek, sądzę, że teraz ludzie idą na łatwiznę, ja z resztą też, ale tylko czasami. |
|
Powrót do góry |
|
|
bosanoga
Dołączył: 19 Sty 2018 Posty: 28
|
Wysłany: Pią, 19 Sty 2018 13:08:23 Temat postu: |
|
|
Zazwyczaj robię taki na mięsku i doprawiam przyprawami, które lubię najbardziej - z musztardą daje ciekawy smak. Ostatnio testuje tego typu doprawianie lub cytrynowe. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|