Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tato
Dołączył: 12 Cze 2006 Posty: 146
|
Wysłany: Sro, 12 Mar 2008 09:35:08 Temat postu: Diabetolog |
|
|
Czy w Brodnicy jest jakiś lekarz diabetolog ??? |
|
Powrót do góry |
|
|
winnetu
Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 2941 Skąd: z Brodnicy :)
|
Wysłany: Sro, 12 Mar 2008 10:38:01 Temat postu: |
|
|
W Brodnicy funkcjonuje:
Polskie Stowarzyszenie Diabetyków - Koło Powiatowe
ul. Wyspiańskiego 15/34
tel. (0-56) 498 67 11
Spotkania odbywają się w piątki po 1 i 15 dniu każdego miesiąca w OOK o godz. 17.00. |
|
Powrót do góry |
|
|
AnnaKRUK
Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 4 Skąd: Brodnica
|
Wysłany: Czw, 10 Wrz 2009 13:07:13 Temat postu: CUKRZYCA TYPU 2. POZIOM TRÓJGLICERYDÓW. DIETA. NADCIŚNIENIE. |
|
|
___________________________________________________________________________________________________________________
CUKRZYCA TYPU 2. MOŻNA JĄ POKONAĆ. ♥♥♥♥♥
BH.304.
MOTTO: CUKRZYCA TYPU 2, A STABILNY POZIOM CUKRU PRZEZ 24H. *****
PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.
CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.
TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH:
Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne. (Max. 30 dni).
PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY:
Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.
WAŻNE.
GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA:
Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. *****
GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER:
Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą. Jako tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, wykluczamy ponieważ od zawsze były niezdrowe dla człowieka.
KOD 7 TJ. BIAŁKA, TŁUSZCZE, WĘGLOWODANY, WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE, BŁONNIK, WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.
CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.
W ODŻYWIANIU PODSTAWOWYM ZAŁOŻENIEM JEST TO CO JEMY, A NIE O KTÓREJ GODZINIE I W JAKICH PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.
KONKLUZJA FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB TYPU KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.
R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.
ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.
Książka, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/
BH.304.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Biologia, medycyna.
___________________________________________________________________________________________________________________
Ostatnio zmieniony przez AnnaKRUK dnia Nie, 24 Sty 2016 16:47:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
AnnaKRUK
Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 4 Skąd: Brodnica
|
|
Powrót do góry |
|
|
AnnaKRUK
Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 4 Skąd: Brodnica
|
Wysłany: Pią, 24 Lut 2012 17:04:00 Temat postu: CHLEB TYPU KR-IRL. (STABILIZACJA GLUKOZY 4-5H). ***** |
|
|
___________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________________________________
Ostatnio zmieniony przez AnnaKRUK dnia Nie, 24 Sty 2016 16:52:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
szkło
Dołączył: 01 Maj 2009 Posty: 246
|
Wysłany: Nie, 24 Sty 2016 11:09:04 Temat postu: |
|
|
Czy coś w tym temacie się zmieniło? Jakieś namiary na dobrego diabetologa? |
|
Powrót do góry |
|
|
Hilda
Dołączył: 26 Lip 2013 Posty: 155
|
Wysłany: Pią, 29 Kwi 2016 17:09:25 Temat postu: |
|
|
Wystarczy użyć wyszukiwarki i każdego się znajdzie |
|
Powrót do góry |
|
|
Neli21
Dołączył: 26 Cze 2019 Posty: 3
|
Wysłany: Sro, 26 Cze 2019 22:21:12 Temat postu: |
|
|
Polecacie takiego lekarza? |
|
Powrót do góry |
|
|
Jack 254
Dołączył: 10 Kwi 2009 Posty: 3566
|
Wysłany: Sro, 26 Cze 2019 22:26:01 Temat postu: |
|
|
Dla spamerów polecam proktologa |
|
Powrót do góry |
|
|
Marcin42
Dołączył: 23 Kwi 2015 Posty: 82
|
Wysłany: Czw, 22 Sie 2019 07:01:09 Temat postu: |
|
|
Warto również zaopatrzyć się w glukometr do użytku domowego. Tak aby kontrolować sobie poziom cukru.
Powinien być łatwy w obsłudze jednak nie jest to jedyne kryterium wyboru bo wazna jest tutaj objętość kropli krwi Bardzo ważny aspekt szczególnie jeśli mierzymy poziom cukru kilka razy dziennie. Mamy tu dość dużą rozbieżność od 0,3 do 1 mikro litra krwi. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|